Op deze pagina

Zelfmoordpreventie

In Nederland kiezen jaarlijks nog steeds veel mensen voor zelfmoord. Wij vinden dat niemand het verdient om eenzaam en wanhopig te sterven. Daarom is het belangrijk dat we zelfmoord bespreekbaar maken. Als je zelf denkt ‘het hoeft voor mij niet meer’. Als je je zorgen maakt om een bekende. Of als iemand die jij kent al meerdere keren een zelfmoordpoging heeft gedaan. Hier vind je meer informatie over wat je kunt doen.

Direct naar

Ik maak me zorgen om iemand

Meestal laten mensen die aan zelfmoord denken, dat niet duidelijk merken. Ze vinden het moeilijk om erover te praten of schamen zich ervoor. Toch kan het zijn dat je je zorgen maakt. Bijvoorbeeld omdat iemand heel down of depressief is. Geen zin meer heeft om iets te ondernemen. Of niet meer goed voor zichzelf zorgt.  

Praten over zelfmoord kan helpen

Maar een gesprek starten hierover kan best lastig zijn. De folder 'Ondersteuning bieden aan een suïcidaal persoon' helpt je hierbij. In de folder staan tips die je kunnen helpen bij het gesprek.  
 
Ook 113 Zelfmoordpreventie kan tips geven. Kijk op www.113.nl/tips-om-te-praten

Probeer begrip te tonen

Het is belangrijk dat je de gedachten en gevoelens niet veroordeelt. Het is dan makkelijker voor iemand om erover te praten. 

Denkt iemand aan zelfmoord? Blijf dan rustig

Luister naar zijn of haar verhaal. Vraag hoe je kunt helpen. En schakel hulp in. Je kunt contact opnemen met je huisarts (tussen 8.30 - 17.00 uur). Of Dokterswacht Friesland via telefoonnummer 0900 1127112 ('s avonds en in het weekend).

Wil je direct (anoniem) met een hulpverlener praten?

Ga dan naar www.113.nl of bel 113 Zelfmoordpreventie op telefoonnummer 113.

Wat als iemand een zelfmoordpoging doet?

Het maakt veel indruk als een familielid, vriend of bekende een zelfmoordpoging doet. Soms proberen mensen meerdere keren uit het leven te stappen. Ook als iemand in behandeling bij een ggz-instelling kan iemand zelfmoordgedachten blijven houden. Je kunt je machteloos voelen als je dit van dichtbij meemaakt. Je wilt de ander zo goed mogelijk steunen. Maar dat valt lang niet altijd mee. Het is belangrijk dat je hierover met iemand praat. Bijvoorbeeld met de behandelaar van jouw familielid of vriend. Je kunt ook contact opnemen met je huisarts. 

Informatieavond ‘Ondersteuning bieden aan een suïcidaal persoon’

Ben jij familie of naaste van iemand die bij GGZ Friesland in behandeling is? Dan kun je gratis deelnemen aan een informatieavond. Deze informatieavond gaat over het ondersteunen van iemand die zelfmoordgedachten heeft. Je leert zelfmoordgedachten beter begrijpen. En krijgt handvatten over hoe je met de situatie om kunt gaan.