Marietta
,,Rond mijn zeventiende kreeg ik vrij plotseling last van paniekaanvallen. Dit was zo heftig dat het mijn leven ging beheersen”, zegt Marietta. Vanuit haar ervaring als patiënt en het hersteltraject dat ze doormaakte, helpt ze nu anderen. Marietta is één van de ervaringsdeskundigen van GGZ Friesland. Dit is haar verhaal.
,,Ik heb periodes gehad waarin ik dag en nacht panisch was, nauwelijks kon slapen en niet mijn huis uit durfde te gaan”, gaat ze terug in de tijd. Dat heeft grote gevolgen: ,,Veel zaken, zoals mijn opleiding, kwamen op dat moment stil te staan. De paniek en angst werden jarenlang, met ups en down, een onderdeel van mijn leven. Daar kwamen helaas nog veel meer klachten bij.”
Zelfstigma's
,,Boven op mijn psychische klachten kreeg ik last van zelfstigma’s”, gaat Marietta verder. ,,Een soort onzichtbare stempel die ik mijzelf oplegde. Als je maar lang genoeg denkt dat je gek bent of dingen niet kan vanwege je psychische klachten, dan ga je op den duur geloven in deze gedachtes. Je creëert daarmee een extra probleem bovenop alle ellende die je al overkomt. Dat gebeurde bij mij. Deze zelfstigma’s vulden mijn hoofd met negatieve gedachtes over mijzelf en op den duur was de angst het grootste deel van wie ik was.”
Angst wordt moed
Marietta krijgt hulp. En dat slaat aan, zo zegt ze: ,,Tijdens mijn behandelingen binnen de ggz was er allereerst aandacht voor het wegnemen van mijn meest hevige klachten. Maar de behandeling bracht veel meer dan dat. Ik leerde over de oorsprong van mijn klachten en ging oude pijn verwerken. Ik leerde vriendelijker naar mijzelf te zijn en ik leerde met meer begrip te kijken naar mijn patronen”, kijkt Marietta terug.
,,De negatieve stempels en stigma’s raakten daarbij steeds meer op de achtergrond. Ik leerde dat angst niet de kapitein op het schip is, en dat ik ook mijn andere eigenschappen aan het roer kon laten. Ik leerde dat ik veel meer ben dan alleen mijn diagnoses. Want naast angstig was ik ook heel zorgzaam, creatief en vaak ook heel enthousiast en blij. En bovendien leerde ik dat ik dingen ook angstig kon doen. Sterker nog: de meeste mooie en verrijkende dingen in mijn leven heb ik met angst gedaan. En dan wordt angst opeens moed!”
Anderen ondersteunen
Vanuit die ervaringen ondersteunt ze nu anderen die in een vergelijkbare situatie zitten als zij ooit zat. ,,Als ervaringsdeskundige bij GGZ Friesland spreek ik veel mensen die naast psychische klachten ook worstelen met stigma’s”, vertelt Marietta over haar huidige functie. ,,Stigma’s die ze zichzelf opleggen of helaas, die de wereld hen oplegt. En dat is zo jammer, gezien het je herstel kan belemmeren. En het is echt niet nodig. Je bent uit balans geraakt, maar je bent nog steeds een mens met veel kwaliteiten en mooie eigenschappen”, benadrukt ze.
,,Heel veel mensen lopen in hun leven wel eens vast. Naar de dokter gaan vinden we heel normaal, maar naar de psychiater blijft helaas toch nog een dingetje. Daarnaast kan het ontmoedigend zijn als de klachten niet na een paar bezoeken afnemen. Dat snap ik helemaal en dat heb ik ook wel eens zo gevoeld. Maar herstel kan je niet afdwingen en iedereen legt daarin een andere weg en een ander tijdspad af. Regie nemen over je herstel kan heel spannend zijn in het begin. Of het lijkt onmogelijk. Het kost daarom soms tijd voor de kwartjes vallen en je de touwtjes weer in handen hebt over je eigen leven.”
Advies
Ze besluit: ,,Het is fijn dat GGZ Friesland kan helpen symptomen en klachten terug te dringen. Maar ik vind het ook heel belangrijk dat we met mensen kijken wie ze zijn en waar ze over een tijdje willen staan in het leven. Daar komt uiteindelijk je eigen kracht vandaan. Je motivatie om je herstel aan te gaan. Mijn advies zou zijn dat we daar als hulpverleners vooral aandacht voor hebben. Dat we iemand werkelijk willen zien en de verbinding aan willen gaan. Alleen zo kan je iemand echt ondersteunen in zijn proces.”