GGZ Friesland breidt uit naar acht regioteams
,,Gewóon doen en gewoon dóen”, dat is de tip die Anneke Hol, manager behandelzaken van het regioteam Franeker, dinsdagmiddag meegaf tijdens de inspiratiebijeenkomst voor zorgmedewerkers van GGZ Friesland. Het centrale thema: de beweging naar herstel ondersteunende zorg in de regio.
Haar collega-managers Jildou van Oosten (regioteam Heerenveen) en Ellen Swart (Dokkum) konden zich goed vinden in het advies van Anneke. Het trio representeert de drie huidige regioteams van GGZ Friesland die al actief zijn. In april starten de volgende vijf regioteams. Deze teams zitten straks, zoals het woord al zegt, ook in de regio, verspreid over de hele provincie.
,,We spreken al een hele tijd over herstelondersteunende zorg in de regio, maar het komt nu steeds dichterbij”, zei Lia Broersen, algemeen directeur GGZ Friesland, in haar openingswoord. ,,We zien dit als een aftrapmoment.” ,,En het kan niet zonder onze medewerkers”, haakte Olaf Galisch, directeur behandelzaken, daar op in.
‘Verliefd op regioteams’
De middag, in de fraaie Stania State in Oentsjerk, diende als inspiratiesessie voor de medewerkers van de teams die de overstap naar het regioteam nog gaan maken. Naast de huidige regioteams waren ook hoogleraar innovatie in de geestelijke gezondheidszorg Philippe Delespaul en ervaringsdeskundige Martijn Kole aanwezig om te praten over ‘de zorg van de toekomst’, het belang van samenwerken met ketenpartners en wijkteams. ,,Dat jullie hier vandaag zijn, betekent dat jullie allemaal verliefd zijn op het werken in regioteams”, hintte Philippe naar Valentijnsdag.
Deze samenwerking is namelijk belangrijk voor het werken in regioteams. Ellen vertelde: ,,Ook richting externen heeft het voordelen. Je werkt veel met partners in de omgeving. Het helpt dat die lijnen kort zijn. Zo kun je gezamenlijk optrekken. Voor de medewerkers is het fijn dat je in de breedte kunt werken. Dan groei je als team.”
Anneke vulde daarop aan: ,,Een EPA-patiënt wordt nooit beter gemaakt door op een wachtlijst te staan. En het knelt wel eens, maar we hechten er hier waarde aan om geen wachtlijsten te hebben.”
Inspirerende middag
Het was een inspirerende bijeenkomst waarin bleek dat ieder regioteam het op haar eigen manier doet en uit ervaring leert. Jildou: ,,We kijken of we de expertise zelf in huis hebben. Nee? Dan halen we het op bij de specialistische poli’s. Zij werken al een aantal uren in het regioteam en zijn ook beschikbaar voor consultatie en advies. Dat is voor de patiënt het belangrijkste. Iemand hoeft niet te reizen. Voor de medewerkers geldt: we hebben veel kennis in huis, daar kunnen we onderling gebruik van maken. Dat maakt de samenwerking leuk en divers. Ik ben heel trots op wat we als team hebben neergezet.” Marleen Hilwerda, verpleegkundig specialist en kartrekker van de expertnetwerken, vatte het mooi samen: ,,In het begin is het zoeken welke route het beste past, en al zal de weg er naartoe verschillend zijn; het einddoel is hetzelfde.”