Kliniek Kinnik dicht in de zomervakantie, samenwerking met Accare

Kinnik werkt tijdens de zomer samen met Accare. De kliniek van Kinnik in Leeuwarden is van 22 juli tot 2 september dicht, maar jongeren tot 18 jaar kunnen in die periode terecht bij de High & Intensive Care (HIC) kliniek Intermezzo van Accare in Smilde. Aanmeldingen of verwijzingen richting een klinische opname verlopen volgens de gebruikelijke weg: via Spoed4Jeugd (S4J) of Intensive Home Treatment (IHT) - Jeugd.

 

,,We werken nauw samen met Accare om de zorgkwaliteit voor deze jonge patiënten, hun ouders en verzorgers te waarborgen. Het IHT Jeugd-team van Kinnik blijft betrokken als voor- en achterdeur van kliniek Intermezzo”, stelt de directie van Kinnik. 
 

Redenen voor de tijdelijke sluiting 
Er zijn meerdere factoren waardoor de kliniek in Leeuwarden tijdelijk dichtgaat. Het aantal aanmeldingen van nieuwe patiënten in de zomermaanden is erg laag. Dat geldt ook voor de bezetting van de crisisbedden en ook een krappe personele bezetting draagt bij aan dit besluit. 
 

Kinnik blijft wel gewoon ambulante zorg bieden 
Ambulante zorg is voor kinderen tot 18 jaar die wel hulp nodig hebben, maar niet per se opgenomen hoeven te worden in een kliniek. ,,We behandelen kinderen en jongeren het liefst in hun eigen omgeving, dicht bij huis. Een klinische opname vinden we onwenselijk en willen we liever voorkomen”, zei Kinnik-directeur Wytske Posthuma daarover in dit artikel in de Leeuwarder Courant

De pilot met Accare
Met het oog op de toekomst starten de kliniek van Kinnik en de HIC kliniek Intermezzo na de zomersluiting een pilot. Deze pilot onderzoekt of het haalbaar is om Friese kinderen en jongeren tot 18 jaar op te nemen in de HIC kliniek Intermezzo in Smilde. De pilot loopt van 2 september 2024 tot januari 2025. Het IHT Jeugd-team van Kinnik verzorgt tijdens deze periode de ambulante crisiszorg voor Friese kinderen en jongeren tot 18 jaar. Tijdens de pilot vinden er geen opnames plaats van kinderen en jongeren jonger dan 18 jaar in kliniek Kinnik.