Op deze pagina
Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA)
De Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) Franeker is één van de onderdelen binnen de Forensische Psychiatrie van GGZ Friesland. De FPA is een gesloten kliniek die extra goed beveiligd is.
Hier helpen we patiënten met psychiatrische stoornissen. Deze patiënten zijn met politie of justitie in aanraking gekomen. Of ze dreigen hiermee in aanraking te komen. De behandeling volgt vaak na een vonnis, opgelegd door de rechter.
De FPA heeft 3 afdelingen. Hier zitten in totaal 25 patiënten. Zij verblijven ook ’s nachts op de FPA.
Direct naar
Dit is ons doel
Op de FPA helpen we jou om beter om te gaan met je klachten. Zo willen we het risico verlagen dat je opnieuw vervalt in strafbaar gedrag. Daardoor krijg je weer grip op je leven.
Zo helpen we jou
We kijken eerst welke problemen je hebt en waarom je bij ons terechtkomt. Daarna maken we duidelijke afspraken over je behandeling. Dit doen we samen met jou en met mensen in je omgeving.
Wij helpen jou op verschillende levensgebieden. Bijvoorbeeld op het gebied van geldzaken, werk en contact met anderen. Maar we helpen je ook als je een verslaving hebt. Welke hulp je krijgt, hangt af van jouw situatie. We hebben verschillende vormen van therapie en trainingen.
Op de FPA staat 24 uur per dag een team klaar. Dat team zorgt voor een goede structuur in je dag. De FPA is een gesloten afdeling. Je mag dus niet zomaar naar buiten. Je behandelaar bepaalt samen met de reclassering en/of de gevangenis wanneer je naar buiten mag.
Wie helpen jou?
Het team van de FPA bestaat uit meerdere mensen met ieder hun eigen specialiteit. In het team zitten een:
- Psychiater
- Klinisch psycholoog
- Psycholoog
- GGZ-arts
- Psychomotore therapeut
- Activiteitentherapeut
- Trajectbegeleider
- Creatief therapeut
- Maatschappelijk werker
- Verpleegkundigen
- Sociaal werkers
Wie jou wanneer helpt, hangt af van wat voor jou op dat moment het beste is.
Dit zijn de drie afdelingen van de FPA
De FPA heeft drie gesloten afdelingen: de Riepel, de Glinder en de Vlieter.
De Riepel is de opname- en crisisafdeling. Op deze afdeling vindt in de meeste gevallen de opname plaats. We zorgen dat je situatie rustig en stabiel wordt. Ook is de afdeling om elkaar beter te leren kennen. Je leert hier de regels die gelden op de FPA en hoe we met elkaar omgaan.
Hier zit je met maximaal 7 andere patiënten. Op De Riepel is een ruimte waar 5 dagen per week activiteitentherapie wordt gegeven. Zo kun je een invulling aan je dag geven.
De Glinder noemen we een vervolgafdeling. Hier krijg je een behandeling als je psychotisch kwetsbaar bent. Deze behandeling is indien nodig één op één.
De Vlieter is ook een vervolgafdeling. Op deze afdeling zitten veel patiënten met een verslaving of persoonlijkheidsproblematiek. Hier leer je omgaan met de dynamiek van een groep.
Samenwerking
De FPA Franeker zit zich op een groen terrein van GGZ Friesland. Daar werken we samen met andere afdelingen van GGZ Friesland. Bijvoorbeeld met MindUp. Zij zorgen voor dagbesteding. Als het mag, kun je meedoen aan deze dagbesteding.
Je hebt verschillende keuzes in wat je kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld meehelpen in het onderhoud van het terrein. Of je gaat aan de slag in de houtwerkplaats. Ook kun je fietsen repareren of helpen in de keuken. Tot slot is er nog productiewerk en een atelier waar je creatief bezig kunt zijn.
Andere partijen waar wij mee samenwerken zijn:
- Reclassering
- Gevangenissen
- Gemeentes
- Andere ggz-organisaties
Folders
Contact
Afdeling de Riepel: 06-83527736
Afdeling de Glinder: 06-83527735
Afdeling de Vlieter: 06-83527734
Locaties
Forensisch Psychiatrische Afdeling
Burgemeester J. Dijkstraweg 6
8801PG Franeker
058-2848950
Veelgestelde vragen
Wat gebeurt er na de aanmelding?
We verwerken de aanmelding zo snel mogelijk. We nodigen je eerst uit voor een intakegesprek. In het intakegesprek bespreken we de klachten en bepalen we hoe en waar we jou het beste kunnen helpen. We vragen je meestal om voor het gesprek een vragenlijst in te vullen.
Kan ik mijn behandelaar spreken?
De receptie of zorgadministratie kan kijken of jouw behandelaar er is. Is hij of zij er niet? Dan maken we een terugbelverzoek. We hebben alle telefoonnummers van de recepties of zorgadministratie op 1 pagina gezet.
Ik heb een vraag over mijn medicatie. Bij wie kan ik terecht?
Bel de zorgadministratie waar je in behandeling bent. De medewerker van de zorgadministratie helpt je verder. De telefoonnummers vind je hier: locatie-overzicht.