Het IPS-traject van Annet en Arendiene
Annet kwam vier jaar geleden in behandeling bij GGZ Friesland en heeft het IPS (Individuele Plaatsing en Steun) traject succesvol afgerond. En dat is volgens haar niet vanzelfsprekend. "Ik ben in mijn jeugd al met de GGZ in aanraking gekomen. Daar zijn toen veel dingen misgegaan. Dat maakte me wantrouwend en verdrietig, ik was ten einde raad."
Vertrouwen Herwinnen
Het was in die tijd anders, geeft Annet aan. Nu hield het regioteam Leeuwarden vast en dat gaf haar weer vertrouwen. "Ik wilde tijdens mijn behandeling uit mijn eigen cirkel komen, daarom heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan. Dat geeft je al heel veel. Het werkt als een soort medicijn. Toen kwam ook de ruimte voor een IPS-traject."
Ondersteuning bij Werk
Bij IPS krijg je hulp van een IPS-trajectbegeleider bij het zoeken naar of behouden van betaald werk. Het is voor iedereen anders, legt ze uit. "Ik was redelijk zelfstandig. Ben parttime begonnen en werk nu fulltime. Ik wilde het heel graag proberen, ook al wist ik dat het moeilijk zou worden."
Na tijden van solliciteren en een aantal parttime banen is Annet nu aan het werk bij Provincie Fryslân. "Ik heb mij kwetsbaar opgesteld tijdens die sollicitatie en ben aangenomen. Mijn trajectbegeleider Arendiene en ik dachten beide: zie je wel, je kan het wel. Ik heb veel vertrouwen van haar gekregen. We doen het echt samen. Tegearre."
Blijvend Contact
"Je blijft altijd met je IPS-trajectbegeleider in contact, Arendiene is heel benaderbaar. We belden soms na werktijd om te horen hoe een sollicitatiegesprek is gegaan," legt ze uit. Arendiene beaamt dat: "Als iemand wil solliciteren, dan wil je er zijn voor iemand. Je trekt daar samen in op. Ik zou IPS echt aanraden voor werkgevers. Er zijn ook regelingen zodat het risico voor bedrijven wat lager is. Je mag als werkgever altijd een beroep doen op de jobcoaching van de IPS-trajectbegeleider."
Aanrader voor Anderen
IPS werkt écht voor Annet en ze raadt het aan. "Het mooie van IPS is dat het op het juiste moment komt en dat mensen gebruik kunnen maken van IPS. Ze kunnen goed aangeven waar hun grenzen liggen. Tijdens de behandeling moet je jezelf echt gunnen om uit je eigen omgeving te komen. Geef het een kans en denk niet dat stap één het eindstation is. Je hebt de tijd en je moet niks. Je kunt eerst niet overzien dat er een einde aan het traject is, maar je moet dat sprankje hoop jezelf wel gunnen."