Het IPS-traject van Mark en Rian
Mark: ,,We hebben heel wat gesprekken samen gehad, hè Rian?”. Rian knikt, met een glimlach en zegt: ,,Het was intensief maar ook gezellig!”. Mark en Rian komen vandaag vertellen over het *IPS-traject* dat Mark volgt, waarin hij geholpen wordt om betaald werk te vinden. Rian ondersteunt hem daarbij als trajectbegeleider bij GGZ Friesland.
Mark vertelt: ,,Jarenlang ben ik over mijn grenzen gegaan. Ik werkte altijd hard om te voldoen aan verwachtingen. Verwachtingen van mijzelf en van de samenleving. Want een betaalde baan hebben is eigenlijk een beetje zoals het hoort. Daarbij ben je natuurlijk afhankelijk van je inkomen en wilde ik ook gewoon meedraaien in de maatschappij. En toen ging in 2019 mijn kaarsje uit, ik kreeg een burn-out en een depressie. Ik werd noodgedwongen tot stilstand gezet en heb me ziekgemeld.” Mark zucht. ,Omdat ik het vermoeden had dat er een reden was dat ik steeds tegen mijn grenzen aanliep is daar onderzoek naar gedaan. Ik bleek ASS (autisme) te hebben.”
Verhelderend en met uitdagingen
De diagnose was voor Mark verhelderend, maar het zorgde ook voor uitdagingen. ,,Ik heb te maken met arbeidsbeperkingen. Ik kan bijvoorbeeld maar 5,5 uur per dag werken. Daarbij is het voor mij nodig om op ieder moment rust te kunnen nemen aangezien de emmer met prikkels snel volloopt. Dat is een lastig pakketje op de arbeidsmarkt. Ik heb veel gesprekken samen met Rian gehad bij werkgevers die mij zo een fulltimebaan aan konden bieden. En dat lukt nou net niet.” Toch is de IPS-begeleiding heel helpend voor Mark. ,,De begeleiding van Rian was een goede stok achter de deur. Ze stelde een uitgebreid profiel met mij op, met wensen en zaken die juist niet zouden gaan. Tijdens het traject heb ik gemerkt dat werkgevers sneller reageren als een ander bedrijf hen een brief stuurt, dan wanneer ik dat alleen zou doen. Ook kon Rian mij soms remmen als ik in mijn enthousiasme zaken over het hoofd zag of juist een duwtje geven als ik ergens onzeker over was. Daarnaast heeft zij mij geholpen als ik vastliep in de zaken rondom mijn uitkering. Dat zijn allemaal dingen die lastig kunnen zijn, vooral als je niet lekker in je vel zit.”
Zinvolle invulling
Mark: ,,Op dit moment werk ik als vrijwilliger bij een bedrijf waar ik het enorm naar mijn zin heb. Hier mocht ik eerst documenten inscannen en archiveren.” Nadat Mark een klein maandje als vrijwilliger werkt ziet de manager zijn kwaliteiten. ,,Mijn manager zag mijn talenten en kennis over het werkveld. Al snel werd mij een andere taak toebedeeld. Nu heb ik meer verantwoordelijkheid en kan ik ook mijn eigen kennis kwijt bij het uitvoeren van mijn werkzaamheden. Ik krijg veel vrijheid tijdens mijn werk. Als ik naar huis wil wanneer het niet gaat dan mag dat. De grap is dat het door die ervaren vrijheid nog nooit is voorgekomen!”
Het doel van de IPS is om uiteindelijk een betaalde baan te krijgen. Helaas kan deze werkgever dat op dit moment niet bieden. Toch vinden Rian en Mark de IPS zeer geslaagd. Hoewel het niet betaald is, is deze plek zo’n verrijking voor mijn leven. Natuurlijk wil ik uiteindelijk graag betaald werk, maar dit is denk ik een goede, gezonde plek als opstap naar een betaalde functie. Ik heb weer contact met mensen en ervaar ontspanning en plezier. Waar ik voorheen panisch was om met het openbaar vervoer te gaan, ga ik nu iedere keer fluitend met de trein naar mijn werkplek. Dit heeft echt een positief verschil gemaakt in mijn leven. Door psychische klachten kan je in een isolement raken, de IPS-begeleiding is heel helpend geweest om weer tot een zinvolle invulling te komen.”
A curse and a blessing
Mark vertelt dat hij zijn autisme ervaart als:“a curse and a blessing at the same time.” Het heeft zijn beperkingen en het heeft ook zo zijn voordelen: ,,het maakt dat ik bijvoorbeeld heel goed ben in het in hyperfocus werken aan een archief!” -Mark zou werkgevers willen meegeven om wat meer open te staan voor mensen die heel graag willen werken maar worstelen met arbeidsbeperkingen. Het is volgens Mark een gemiste kans dat veel werkgevers nu de “blessings” van zoveel mensen laten liggen, als zij niet voldoen aan de gangbare eisen. Daarbij wil hij andere mensen die graag in een IPS-traject willen stappen het zeker aanraden. ,,Mits je bereid bent om het aan te gaan. Je zet anderen aan het werk en jezelf ook! Als je dat wil dan zeg ik doen!”
*IPS-methode (individuele plaatsing en steun) wordt door trajectbegeleiders van GGZ Friesland ingezet om mensen met ernstige psychische klachten, die in behandeling zijn bij GGZ Friesland, te ondersteunen bij het vinden van betaald werk. Werken kan mensen veel voordelen bieden zoals financiële zekerheid, structuur, voldoening en waardering.