Forensische psychiatrie

Wij zijn er op de afdeling Forensische Psychiatrie voor mensen met (dreigend) grensoverschrijdend gedrag. Grensoverschrijdend gedrag betekent dat je iets doet of gedaan hebt wat niet mag. Dit wordt ook wel omschreven als delict-gedrag of strafbaar gedrag. 

We helpen je als je geen grip meer hebt op je eigen gedrag. Je weet niet goed hoe je gedrag dit moet stoppen of moet aanpassen. Misschien begrijp je jezelf niet goed. Of je voelt je niet begrepen door anderen. Daarnaast kun je ook andere problemen hebben. Problemen zoals geldzorgen of een verslaving. Dit gedrag is soms een gevolg van psychiatrische problemen, maar dat hoeft niet zo te zijn.  

Door je gedrag kun je in aanraking komen met politie of justitie. Als onderdeel van een straf kun je op de afdeling Forensische Psychiatrie terechtkomen. Je moet dan verplicht een behandeling volgen. Je huisarts kan je ook doorverwijzen naar onze afdeling. 

Tijdens de behandeling werken we aan het voorkomen van delict-gedrag. Ons doel is dat je in de toekomst verstandige keuzes maakt. Zo krijg je je leven weer op de rit.  

Er zijn verschillende onderdelen binnen de Forensische Psychiatrie. Deze vind je hieronder.

Forensisch Fact

Bij ForFACT helpen wij mensen die door psychische problemen strafbaar gedrag vertonen of dreigen te vertonen. Door hun gedrag kunnen ze in aanraking komen met politie of justitie of is dit al gebeurd.

Lees verder

Polikliniek

Een behandeling in de polikliniek kan verplicht zijn na een uitspraak van de rechter. De verwijzing gaat dan via de Reclassering. Patiënten kunnen zich ook laten verwijzen door een huisarts.

Lees verder

FPA

Op de FPA helpen we patiënten met psychiatrische stoornissen. Deze patiënten zijn met politie of justitie in aanraking gekomen. Of ze dreigen hiermee in aanraking te komen. De behandeling volgt vaak na een vonnis, opgelegd door de rechter.  

Lees verder

Forensisch FACT LVB

Bij ForFACT LVB helpen wij mensen die door psychische problemen strafbaar gedrag vertonen of dreigen te vertonen. LVB staat voor lichtverstandelijke beperking.

Lees verder

Meer informatie

Neem dan contact met op je huisarts, zij verwijzen je door naar GGZ Friesland en koppelen je aan de juiste specialist.

Meer informatie