Op deze pagina

Traumastoornissen

Wij zijn er voor mensen die last hebben van nare gebeurtenissen uit het verleden. Een voorbeeld hiervan is lichamelijk of geestelijk geweld. Of seksueel misbruik. Je kunt hier nog iedere dag last van hebben, ook al is het soms lang geleden. Dan heb je een traumastoornis.

Direct naar

Wat is een traumastoornis?

Er zijn verschillende soorten traumastoornissen. Bijvoorbeeld een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De klachten bij PTSS verschillen per persoon. Je kunt de gebeurtenis steeds opnieuw beleven in je gedachten. Je kunt ook lichamelijke klachten krijgen. Of je hebt moeite met je emoties. Ook problemen met slapen komen voor en sommige mensen met PTSS zoeken weinig contact met anderen. 

Een ander soort traumastoornis is een dissociatieve stoornis. Bij dit soort stoornis ben je geestelijk erg afwezig en warrig. 

Een traumastoornis duurt vaak lang en is ingewikkeld. Het heeft veel invloed op je leven en op de mensen in je omgeving. Het is daarom belangrijk om goede hulp te krijgen.  

Dit is ons doel

Ons doel is dat jij je traumatische gebeurtenis(sen) verwerkt. Zo kun je je weer op de toekomst richten. Dit doen we stap voor stap. 

Zo helpen we jou

We beginnen met een gesprek. Dit is de intake. In dit gesprek maken we kennis met elkaar. Het is belangrijk dat je eerst snapt welke klachten je hebt. Daar praten we samen over. Ook kijken we waar deze klachten vandaan komen. Dan maken we een plan om jou te helpen: het behandelplan. Hoe dit plan eruitziet, hangt af van jouw situatie en klachten.  

Als je een posttraumatische stressstoornis of dissociatieve stoornis hebt, kom je meestal iedere week langs. Je praat dan met een hulpverlener. Die gesprekken helpen om je klachten beter te begrijpen. En om beter om te gaan met wat je voelt en denkt. Je leert om met minder spanning terug te kijken op wat er is gebeurd. Soms is het goed om daarnaast medicijnen te gebruiken. Dit bepalen we in overleg met jou.

Behandeling in de kliniek

Soms is de traumastoornis zo erg dat je op meerdere levensgebieden vastloopt. Je verliest dan de grip op je leven. Je kunt dan voor behandeling opgenomen worden in onze kliniek. Je bent dan maandag tot en met vrijdag bij ons. Op deze dagen voer je veel gesprekken met een vaste behandelaar. Zo werk je aan het verwerken van jouw trauma(‘s). Je leert hoe je anders met je emoties omgaat. Je leert ook hoe je beter in het hier en nu kunt blijven.  

Naast deze gesprekken is er een groepsprogramma. Tijdens dit programma werk je aan het contact met anderen. Ook is er ruimte voor creatieve therapie en sportieve activiteiten.   

De behandeling in de kliniek duurt 8 weken. Ieder weekend ga je naar huis. Na deze 8 weken kijken we hoe we je verder helpen. 

Wie helpen jou?

Er zijn meerdere hulpverleners die jou helpen. Het eerste gesprek heb je meestal met een psycholoog. Samen praten jullie over jouw klachten en hoe wij jou kunnen helpen. Je krijgt daarna een vaste therapeut. Daarnaast zijn er ook andere behandelaren die je kunnen helpen.  

Wie jou helpt, hangt af van jouw klachten en welke hulp je op dat moment nodig hebt. 

Folders

Afspraak afzeggen of verplaatsen

Het is belangrijk dat je langskomt bij de afspraken die we inplannen. Zo verloopt je behandeling zo goed mogelijk. Lukt het toch niet om langs te komen? Laat het dan zo snel mogelijk weten. Doe dit minimaal 24 uur van tevoren. Je kunt je afspraak afzeggen via de zorgadministratie: 088-3365601 

Locatie

Polikliniek Traumastoornissen & Traumaverwerkingskliniek
Borniastraat 34b
8934AD Leeuwarden
088-3365601

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er na de aanmelding?

We verwerken de aanmelding zo snel mogelijk. We nodigen je eerst uit voor een intakegesprek. In het intakegesprek bespreken we de klachten en bepalen we hoe en waar we jou het beste kunnen helpen. We vragen je meestal om voor het gesprek een vragenlijst in te vullen.

Kan ik mijn behandelaar spreken?

De receptie of zorgadministratie kan kijken of jouw behandelaar er is. Is hij of zij er niet? Dan maken we een terugbelverzoek. We hebben alle telefoonnummers van de recepties of zorgadministratie op 1 pagina gezet.

Ik heb een vraag over mijn medicatie. Bij wie kan ik terecht?

Bel de zorgadministratie waar je in behandeling bent. De medewerker van de zorgadministratie helpt je verder. De telefoonnummers vind je hier: locatie-overzicht.