Op deze pagina

Eetstoornissen

Wij zijn er voor mensen die verstrikt zijn geraakt in problematisch eetgedrag en een eetstoornis hebben ontwikkeld.  

Er zijn verschillende uitingen van problematisch eetgedrag. Bijvoorbeeld heel weinig eten, eetbuien of heel veel eten. Dit gaat vaak in combinatie met overgeven of heel veel sporten.  

Een eetstoornis komt meestal doordat er iets aan de hand is. Doordat je ergens onzeker over bent, of doordat het thuis niet goed gaat. Je bent de grip kwijt. Je eetgedrag geeft dan een gevoel van controle. Maar hoe langer je wacht met hulp zoeken, hoe groter de gevolgen zijn.  

Een eetstoornis is heel slecht voor je lichaam. Ook kun je door schaamte het contact met de mensen om je heen verliezen.   

Eetstoornissen die veel voorkomen zijn Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder. 

Direct naar

Dit is ons doel

Ons doel is om jou van je eetstoornis af te helpen. We leren je hoe je weer op een gezonde manier kunt eten en bewegen. Ook helpen we je beter om te gaan met emoties, gevoelens en lastige situaties. Zo willen we zorgen dat je niet weer een eetstoornis krijgt. 

Zo helpen we jou

We beginnen met meerdere gesprekken. Dit noemen we de intake. Tijdens de intake kijken we wat er met je aan de hand is en hoe we jou het beste kunnen helpen. Ook doen we onderzoek om te kijken of je ook lichamelijke klachten hebt. Dit heet een somatische screening. Met een sociaal therapeut bespreken we hoe jouw sociale netwerk in elkaar zit.  

Met alles wat we bespreken tijdens de intake maken we samen een behandelplan. In dit plan staan jouw doelen op weg naar herstel.  

Wie gaan jou helpen?

Dat hangt van jouw situatie af. In ons team werken behandelaren die allemaal ergens in gespecialiseerd zijn. De eerste gesprekken zijn met een psycholoog, een systeemtherapeut en een arts of een verpleegkundig specialist. Daarna zijn er behandelaren die je helpen met een voedingsplan of een beweegschema. Welke behandelaar je helpt, hangt van jouw behandelplan af.  

Mensen uit je directe omgeving kunnen je ook helpen om beter te worden. Daarom werken we ook samen met familie en vrienden.   

Hoe kom je bij ons terecht?

Je kunt jezelf niet aanmelden bij GGZ Friesland. Dit doet je huisarts of een medisch specialist. 

Een eetstoornis begint vaak met een eetprobleem. Zo’n probleem kan snel groter worden, dus het is belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp krijgt. Hoe langer je hiermee wacht, hoe moeilijker het probleem op te lossen is.  

Neem daarom contact op met je huisarts om dit probleem te bespreken. Hij of zij kan je doorverwijzen naar GGZ Friesland voor verdere behandeling. 

Folders

Afspraak afzeggen of verplaatsen

Om je behandeling goed te laten verlopen, is het belangrijk dat je aanwezig bent tijdens je afspraak. Lukt dit toch niet, laat het ons dan zo snel mogelijk weten. In ieder geval 24 uur van tevoren. Je kunt je afspraak afzeggen door te bellen met de zorgadministratie op 088-3365601.

Locatie

Polikliniek & Dagbehandeling Eetstoornissen
Sixmastraat 2
8932PA Leeuwarden
088-3365601

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er na de aanmelding?

We verwerken de aanmelding zo snel mogelijk. We nodigen je eerst uit voor een intakegesprek. In het intakegesprek bespreken we de klachten en bepalen we hoe en waar we jou het beste kunnen helpen. We vragen je meestal om voor het gesprek een vragenlijst in te vullen.

Kan ik mijn behandelaar spreken?

De receptie of zorgadministratie kan kijken of jouw behandelaar er is. Is hij of zij er niet? Dan maken we een terugbelverzoek. We hebben alle telefoonnummers van de recepties of zorgadministratie op 1 pagina gezet.

Ik heb een vraag over mijn medicatie. Bij wie kan ik terecht?

Bel de zorgadministratie waar je in behandeling bent. De medewerker van de zorgadministratie helpt je verder. De telefoonnummers vind je hier: locatie-overzicht.